En demokratisk baseret samlingsregering

Du valgte, at det rigtige skridt måtte være en samlingsregering af de fire store demokratiske partier, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Venstre og De Konservative. De borgerlige partier går med i regeringen, mod at den hidtidige regering offentligt erklærer, at den har ansvaret for beslutningerne truffet frem til og med den 9. april 1940. Foran står nu en svær tid for Danmark, men i det mindste står de demokratiske partier i udgangspunktet samlet.

De første år af besættelsestiden kommer til at forløbe nogenlunde, som det skete i virkeligheden. Samlingsregeringen indleder en forhandlingspolitik med den tyske besættelsesmagt. Dog forlanger tyskerne, at det danske forsvar skal opløses på grund af dets hårde modstand den 9. april og sænkningen af det tyske troppetransportskib "Hansestadt Danzig" i Københavns havn, hvor over 300 tyske soldater omkom.

Forholdet til besættelsesmagten bliver dog mere anspændt, end det var historisk. Det skyldes den danske modstand den 9. april, som har givet lavere tysk goodwill, og som også har givet danskerne en vis stolthed, som gør dem mindre eftergivende i samarbejdspolitikken.

En modstandsbevægelse begynder så småt at tage form i anden halvdel af 1941, men på grund af hærens opløsning får den fra starten et markant militært islæt, da en række tidligere officerer slutter sig til den fra begyndelsen. Det betyder også, at den bliver knapt så konfrontatorisk over for samarbejdsregeringen, da de fleste officerer bevarer idéen om, at de ikke bør udfordre de demokratisk valgte politikere.

Ved kong Christian 10.s fødselsdag den 26. september 1942 sender den tyske fører Adolf Hitler et lykønskningstelegram til majestæten, som denne kvitterer for i et meget kort svartelegram. Det korte og upersonlige svar fra kongen får Hitler til at fare i flint, da han ikke mener, det er tilstrækkeligt høfligt og respektfuldt. Kongen forsøgte ikke at fornærme den tyske leder, men tyskerne bruger anledningen til at forlange en regeringsændring med indsættelse af ministre, der er mere sympatiske over for besættelsesmagten. Efter at "telegram-krisen" har løbet i en måneds tid, står det klart, at man ikke kan nå til enighed, da den danske regering ikke kan gå ind på de tyske krav. Den træder derfor tilbage den 2. november 1942, og Danmark styres indtil befrielsen af et departementschefstyre, der minder om det, der tog over i virkeligheden den 29. august 1943.

Efter befrielsen står Danmark mere samlet, end det skete historisk. Det skyldes modstanden den 9. april, at regeringen trådte tilbage tidligere, samt det militære islæt i modstandsbevægelsen der sikrede et relativt godt samarbejde mellem politikere og modstandsbevægelse. Stauning dør i 1942, men hans Socialdemokrati kommer relativt uskadt gennem besættelsestiden og vinder valget i efteråret 1945, hvor Hans Hedtoft bliver statsminister. Den 9. april 1946 afsløres en buste af Stauning på Rådhuspladsen i København.

"Ånden fra 9. april" bliver i efterkrigstiden et begreb, der bruges i danske forsvarskredse om de danske soldaters kampvilje. Da filmen "Soldaterkammerater" ved et tilfælde får premiere den 9. april 1958, skaber det store protester i danske forsvarskredse, da man mener, at den latterliggør de danske soldaters minde, der døde for fædrelandet den 9. april 1940. Skuespiller Preben Kaas, som medvirker i filmen, tager afstand fra valget af premieredag, og en planlagt 2'er bliver opgivet.